- Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ασφαλιστικού Ταμείου ΕΟΠΥΥ το κατεξοχήν πρόβλημα που υπήρχε ήταν η υποχρηματοδότησή του.
- Έτσι λοιπόν για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης εφαρμόστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός σε αντίστοιχες ομάδες παροχής υπηρεσιών και φυσικά σε αυτούς που παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
- Σε αυτούς τους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(ΠΦΥ) -από το 2014 -διατίθεται το συνολικό ποσό των 328.100.000 ευρώ πέραν του οποίου απαιτείται από τον ΕΟΠΥΥ, αφενός μεν οι συμβεβλημένοι φορείς να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αφετέρου όμως να μην πληρώνονται.
- Αυτό γίνεται μέσω του clawback ενός όρου που μπήκε στη ζωή μας και με τον οποίο-βάσει ενός τύπου-,στο σύνολο του αιτούμενου ποσού από όλους τους φορείς ΠΦΥ πάνω από τον κλειστό προϋπολογισμό των 328.100.00 ευρώ, βρίσκεται πόσο συμμετέχει κάθε φορέας και το ποσό αυτό ο ΕΟΠΥΥ ζητάει να επιστραφεί ή το συμψηφίζει με μελλοντικές οφειλές.
- Με απλή λογική ο ιατρός εργάζεται ουσιαστικά χωρίς να πληρώνεται και φυσικά εδώ γεννάται το ερώτημα :
– Αν αυτό το έκανε ένας ιδιώτης εργοδότης σε εργαζόμενο τι θα έκανε το κράτος ;
Φυσικά θα παρενέβαινε για να δώσει λύση προς όφελος του εργαζόμενου. - Στα πλαίσια αυτά και επειδή το clawback έφτανε στα επίπεδα του 50% εφαρμόστηκαν διάφορες διατάξεις περιορισμού της συνταγογράφησης, όπως έκπτωσης 40% στην αυτοπαραπομπή (δηλαδή ο Καρδιολόγος που γράφει σε ένα ασθενή του ένα triplex και το εκτελεί ο ίδιος αμείβεται με το 60% της αξίας του, δηλαδή τιμωρείται .
- Τέλος η υποκοστολόγηση διαφόρων εξετάσεων κυρίως βιοχημικών, μέχρι το 70% της προηγούμενης τιμής τους, με στόχο να ελαττωθεί το clawback που όντως έτσι κυμάνθηκε σε επίπεδα κάτω του 20% για το 2016 (το ακριβές νούμερο δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί).
- Μέσα στα πλαίσια της κοστολόγησης νέων εξετάσεων τιμολογήθηκαν 86 νέες εξετάσεις,κυρίως βιοχημικές
αλλά και απεικονιστικές όπως η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (Stress echo), εξετάσεις που κυρίως γίνονται σε μεγάλα κέντρα,χωρίς όμως να αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός των 328.100.000.
Φυσικά καθήκον της Πολιτείας είναι να παρέχει στους πολίτες της ό,τι χρειάζονται για την υγεία τους
και μεταξύ αυτών και τις απαραίτητες εξετάσεις, αποζημιώνοντας όμως σύμφωνα με τις τιμές που
έχουν συμφωνηθεί (κρατικό τιμολόγιο) τους ιατρούς που τις εκτελούν.
ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας.